Revúcke gymnáziá neštrajkujú, pripravujú sa na oslavy

13.09.2012 Revúca

Revúca 13. septembra (TASR) - Gymnáziá v Revúcej sa do dnešného štrajku učiteľov nezapojili. V meste sa totiž začínajú oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia. Učitelia a žiaci preto intenzívne pracujú na prípravách osláv. Do štrajku sa nezapojili ani materské školy. Ako pre TASR povedal Igor Baran, riaditeľ Gymnázia Martina Kukučína, štrajkujúcim kolegom vyjadrujú podporu. V kontexte spomínaného výročia vníma ako najväčší problém v školstve úpadok postavenia učiteľov.

V Revúcej sa dnes pripravujú na popoludňajší príchod prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Národné oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia sa konajú pod jeho záštitou. V meste pôsobí Prvé slovenské literárne gymnázium a Gymnázium Martina Kukučína. Obe školy sa do štrajku nezapojili. "Nemôžeme sa zapojiť do štrajku, ale ako učitelia to podporujeme. Oficiálne sme podporu nevyjadrovali, pretože sme sa nezapojili. Dnešný protest nie je len o peniazoch. Je to najmä o postavení učiteľa v spoločnosti. V minulosti síce chýbali peniaze na školstvo možno ešte viac, aj školu postavili z finančnej zbierky, no učitelia považovali za česť prísť učiť do Revúcej. Česť byť učiteľom je síce aj pre nás, ale vnímanie pedagóga spoločnosťou sa nedá porovnať. Niekedy to boli vážení ľudia, dnes sú obyvatelia všelijakí a radšej to nebudem ani konkretizovať," povedal Baran.

Brány troch základných škôl v Revúcej zostali dnes zatvorené. Žiaci dostali riaditeľské voľno a učitelia sa pripojili k štrajku. Materské školy sú otvorené. Samospráva Revúcej vníma právo na štrajk ako nespochybniteľné právo všetkých ľudí, no podľa prednostky mestského úradu Evy Kučerákovej je stret dvoch takýchto udalostí nešťastný. "Keď to hodnotíme s pohľadu histórie, tak klobúk dolu pred učiteľmi aj študentmi. V časoch chudoby a útlaku sa v Revúcej začalo po prvý raz maturovať po slovensky a študovať tu začali aj dievčatá. Aj dnes je doba mimoriadne zložitá a tak ako sa s problémami trápili národovci, ťarcha s nedoriešeným prechodom kompetencií a dofinancovaním škôl je teraz na samosprávach. Štrajk učiteľov neodsudzujeme, ale nie som presvedčená, či sa ním podarí aj problémy skutočne vyriešiť," dodala Kučeráková.
 

Vyberte región